28 Ağustos 2013 Çarşamba

Opel - Yeni Astra HB ve Sedan

            Otomotiv sektöründe yaptığım araştırmalarımı kaleme almaya başladığım ilk yazımda da belirttiğim üzere C sınıfı otomobilleri sırasıyla yayınlayacağım.
Bu yazımda Samsun’da uzun süredir hizmet vermekte olan Reis Otomotiv’in satışını gerçekleştirdiği Opel ve Chevrolet firmalarına mercek tutacağım.
            Alman mühendisliğini dünyanın neresine giderseniz gidin görürsünüz. Ya ağır sanayi makinelerinde ya da otomobiller Alman imzası olmayan ülke neredeyse yok denecek duruma geldi. Sokakta top oynayan 10 yaşındaki çocuğa 5 tane araba markası say deseniz size en az 2-3 tane Alman firması sayacaktır. Hal böyleyken Opel’i atlamak olmazdı.
Opel Reis Otomotiv’den 22 Ağustos öğlen saatlerine randevu almıştım. Belirtilen saatte orada oldum ve sağolsunlar çok sıcak karşıladılar. Bir müşteriden çok araştırmacı olduğumu randevu alırken telefonda da belirtmiştim. Servis, satış sonrası desteği gibi konularda da inceleme yapacağımıda önceden belirtmiştim.
Plazaya girdiğimde sekreter hanımın notlarında randevulu olduğumdan randevum olan Satış Departmanına yönlendirildim. Satış Departmanında beni karşılayan güleryüzlü ve işini oldukça iyi bilen Furkan Çakır Bey ile tanıştım. Kendisi ile projem hakkında kısa bir süre sohbet ettik. Ardından araçların teknik özellikleri, donanım paketleri, satış sonrası destekleri ve garanti süreleri hakkında kendisinden bilgi aldım. Showroom araçlarının içlerine bindim. Motor kaputlarını açıp fotoğrafladım. İç döşemelerinden tutun, paspaslarına, iç plastik kalitesine kadar hemen her şeyi inceledim.
            Yeni çıkan Opel Astra HatchBack’in ve Sedan'ın fotoğraflarını ekliyorum. Aracın Teknik özelliklerini donanım paketlerini, iç tasarımını ve kişisel görüşlerimide aşağıda belirteceğim.

Yeni Astra Sedan ve HatchBack
         Yeni Astra HB, 1.6 L ECOTEC 115 HP benzinli, 1.4 L Turbo ECOTEC 140 HP benzinli, 1.6 L Turbo ECOTEC 180 HP, 1.3L CDTI ECOTEC 95 HP dizel ve 1.3 CDTI ECOTEC ecoFLEX 95 HP (Start & Stop) dizel olmak üzere 5 farklı motor seçeneği ile karşınıza çıkıyor.
Ecotec motor teknolojisi açılımı “Emisyon Kontrolünün Optimizasyonu Teknolojisi” olan Amerikan menşeili bir General Motors şaheseridir. Sıralı 4 silindirli olan bu motorlarda çift eksantrik (DOHC) bulunmaktadır.
Performansa önem verenler için 180 beygirlik 1,6 L turbo beslemeli ecotec motoruyla 0~100 km/s hıza sadece 8,8 saniyede ulaşabiliyor. Normal-sakin bir sürüşün getireceği ekonomiyi sağlamak amaçlı 1.3 L CDTI motorlarını piyasaya süren Opel 100 km’de 5 litre motorin tüketimi gibi bir rakam elde etmiş durumda.
            Standart teknik donanımlarına gelecek olursak, ABS, ESP, BAS, HBFA, EDB, CTC, CBC, EDC, TC+, hıza duyarlı elektro hidrolik direksiyon, sürüşe dayalı şasi teknolojisi, sürekli süspansiyon takip sistemi, yokuşta kalkış desteği ve  3 farklı sürüş modu kontrolü özelliklerini içeriyor. İsteğe görede Start & Stop destekli motorlar seçilerek bu özellik sağlanmış oluyor.
Çoğu araçta ortak olarak bulunan standart güvenlik paketlerini yazmayı gerek görmüyorum çünkü çoğunda ortak. Yeni Astra HB’de 8 hava yastığı ve çarpışma anında sürücüye zarar vermemesi için özel olarak tasarlanan pedal sistemi olduğunu belirtmeyi yeterli görüyorum.
            Ayrıca bir aracın güvenliğinin şasi tasarımı ve şasi malzemesinin seçimi ile doğrudan alakalı olduğunu göz önünde bulundurursak, Opel’inde güvenliğinden ödün vermeyen bir firma olduğunu bildiğimizden bu konuyla uzun süre ilgilenmemize gerek olmadığını anlarız.
Yeni Astra HB güvenlik önlemleri
        Sürücüye destek özelliklerinin en az aracın güvenlik özellikleri kadar önemli olduğunun anlaşıldığı günümüzde, Opel bu gerçeği atlamamış ve farklı üst donanım paketlerinde bu özelliklere yer vermiş.
Uzun far asistanı, otomatik yanan farlar, gündüz LED farları, ışığa duyarlı kararan iç dikiz aynası, yol bilgisayarı, hız sabitleyici ve 9 farklı aydınlatma modu ile yeni Astra HB daha güvenli hale getirilirken, sürüş konforuda arttırılmış.
            Opel’in araçlarının dış ve iç tasarımlarıda oldukça estetik ve gençlere hitap eder konumda. Yol-lastik sesi ve motor sesi, çift kauçuk fitil kullanılarak oldukça iyi izole edilmiş kabine girememekte. Ayrıca iç döşemelerin, kauçuk ve plastik parçaların kaliteside gayet iyi. Yeni nesil araçların hemen hepsinde yeni taban tasarımı kullanılmakta. Kapı eşiğinden 7-8 santim aşağıda başlayan eski model araç tabanları yerine sadece 4-5 santim derinlik günümüzde tercih edilmekte. Özellikle topuklu ayakkabıyla araç kullanmak zorunda kalan bayanların araçlarına binmeleri ve araçlarından inmeleri esnasında büyük kolaylık sağlaması, bayan sürücüler tarafından defalarca kulağıma geldi.
            Birazda Yeni Astra Sedan’dan bahsedersek, aile arabası olarak bilinen sınıfa düşkün takipçilerimize de faydalı olmuş oluruz.
Yine HB kasasındaki 5 farklı motor seçeneklerine sahip. Fakat en çok tercih edilenleri 1.4 L Turbo ECOTEC  140 HP benzinli ve 1.3 L CDTI ECOTEC 95 HP dizel motor seçenekleri. Benzinli aracın kullanım zevkinden vazgeçmek istemeyen aileler için 1.4L Turbo ECOTEC benzinli motoru 140 beygir güç ve 1850- 4000 devir aralığında 200 N.m tork sağlamakta. Üstelik ortalama 6.6 L/100 km gibi bir yakıt tüketimine sahip. Full paket olarak bilinen tam donanım paketi Opel firmasında Cosmo olarak adlandırılmış. En çok tercih edilen donanım paketi ise, Cosmoya çok yakın özellikleri içeren Sport Paketi. Bütçelerine ve kullanmayacaklarını düşündükleri özellikleri istemeyen müşteriler Enjoy Active paketinide tercih etmekteler.
En çok tercih edilen benzin motoru
1.4 L Turbo ECOTEC 140 HP 
İncelemelerime göre Opel satış sonrası desteğini adına yakışır şekilde sürdürmekte. Yeni aldığınız bir Opel aracın 2 yıl tam garantisi bulunmakta. Ayrıca Astra modeli için 750 TL gibi cuzi bir miktar ödeyerek bu garantinizin üzerine 2 yıl veya 100.000 km daha koyabiliyorsunuz.
Yetkililerinden aldığım bilgilere göre araçlarının kronik arızaları bulunmamakta. Ayrıca olası herhangi bir arıza Opel Reis Otomotiv’de mutlaka çözülüyor. Çözülemeyen arızalar şu ana kadar pek başlarına gelmemiş. Olaki çözemedikleri bir sorun ile karşılaşırlarsa işi dallandırmadan doğrudan üretici ile bağlantı kurup aracın yenisi ile değişimini dahi sağlıyorlar.
Opel Reis Otomotiv Servis müdürü Mustafa Ekmekçi ile gezdiğim serviste mekanik ve kaporta konularında uzman, eğitimli ustaların çalıştığını notlarım arasına aldım. Elektrik Dirençli Nokta kaynak makineleri ile kaza geçirmiş bir aracın şasisinde değişmesi gereken bölümü dahi fabrikanın önerdiği ve eğitimini verdiği şekilde değişebiliyorlar.
Ufak hasarlar içeren ön camların kaskonuzun hasarsızlığını deldirmeden yaptırabileceğinizi öğrendim. Arı kanadı, yıldız, nokta çatlak gibi ön camınızda ortaya çıkabilecek ufak hasarların mutlaka onarılması gereklidir. İster lamine ister temper cam olsun, o noktadan alacağı ikinci bir darbede patlama ihtimali söz konusudur. Müşterilerinin güvenliği düşünen Opel, böyle bir uygulama başlatmış. Camınızın hasar görmesinden sonraki 1 ay içerisinde servise götürürseniz bu  kusuru mini onarım adı altında ücretsiz olarak gerçekleştiriyorlar. Onarım esnasında reçine ve ısı kullanarak camın kusurunu bir toplu iğnenin ucu kadar küçültebiliyorlar. Hemde camın tokluğunu ve şeffaflığını bozmadan..
Reis Otomotivde Satış Departmanında çalışan Furkan Çakır’a ve Servis Müdürü Mustafa Ekmekçi’ye  desteklerinden ötürü teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
Opel firmasının yeni araçlarını inceledim, yazıya döktüm ve sizlerle paylaştım. Umarım yararlı olmuştur. Daha bir çok firmanın C sınıfı araçlarını inceledim ve onlarıda en kısa sürede sizlere yayına sunacağım.
Hatalarımı, önerilerinizi iletmek ve edinmek istediğiniz diğer bilgiler için bana e-posta atabilirsiniz. Takipte kalınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder