21 Ocak 2013 Pazartesi

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Nedir?


MALZEME BİLİMİ VE MÜHENDİSLİĞİ

Tüm meslektaşlarımın maruz kaldığı sorulara bir cevap verme gereği duydum artık. Eminim meslektaşlarım, herhangi bir ortamda, sürekli “malzeme mi? O da neymiş öyle? Metalurji mi, hani şu hava durumu şeysi filan? Niye evladım öğretmenlik tutmadı da mı öyle saçma sapan şeyler okuyorsun?” diye sorulardan bıkmış usanmış olduklarına eminim. İşte bu yüzden bu yazıyı yazma gereği duydum. Tabi, çok okuyan bir toplum olarak, bunuda okuyacağımıza eminim!

·         Malzeme Bilimi Nedir?
             Materyal bilimi; temeli kimyaya dayanan, maddenin içyapısından ötürü kazandığı fiziksel özelliklerini araştıran ve bu özellikleri istenen kıstaslara göre yeniden karakterize eden disiplinler arası bir bilim dalıdır.

·         Malzeme (Materyal) Nedir?
              Malzemeler, günlük yaşantımızda kullandığımız hemen hemen her şeyi meydana getiren temel bileşenlerdir. Doğal olarak oluşmuş veya yapay olarak elde edilmiş malzemeler akla gelebilecek her türlü sanayi, örneğin; otomotiv, havacılık, kimya, bilgisayar, elektronik, gıda üretimi, biyomedikal sektöründe kullanılmaktadır. Malzemeler beş temel gruba ayrılabilir.
· Seramikler
· Metaller
· Elektronik ve Fotonik Malzemeler
· Polimerler
· Kompozitler

·         Malzeme Bilimi Mühendisi Nedir?
             Günlük yaşamın doğal parçası haline gelmiş gereçlerden yarı-iletken yongalara, ulaşım ve iletişim sektöründeki kullanımlarından protez ve yapay organ gibi tıbbi uygulamalara, zırh plakaları veya süper alaşımlar gibi savunma sanayi ağırlıklı ileri teknoloji uygulamalarına kadar her alanda değişik malzemeler, taşıdıkları özelliklerle uyumlu kullanım alanları bulur. Malzeme Bilimi ve Mühendisliğinin uygulamaları da bu geniş yelpazede kullanılan metal, seramik, cam, polimer ve bunların kompozit yapılarından oluşan her türlü malzemenin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve özelliklerinin karakterizasyonunu kapsar. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, bilişim teknolojileri ve genetik-moleküler biyoloji ile birlikte 21. yüzyılı şekillendirecek mesleklerden biridir.

·         MALZEME MÜHENDİSLERİ NE İŞ YAPAR VE NEREDE ÇALIŞIR? 
               Malzeme mühendisleri yaşamı kolaylaştıracak ve insanlığın yaşam kalitesini yükseltecek yeni malzemelerin tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi, var olan malzemelere yeni kullanım alanları yaratılmasından sorumludur. Malzeme mühendisleri hammadde üretimini, malzemenin sentezlenmesi ve işlenmesi, ürün tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi ve ömrünü tamamlamış malzemelerin geri kazanımını da içeren tüm aşamalarda yer alır. Malzeme mühendisleri aşağıda listesi verilen sektörlerde çalışmaktadır:
· Metal ve Metalürji · Seramik · Elektronik · Uçak ve Uzay · Plastik · Otomotiv ve Beyaz Eşya · Üniversite ve Araştırma Kuruluşları.



Okan Gençoğlu
Malzeme Bilimi ve 
Mühendisliği Öğrencisi

1 yorum:

  1. Yazı kısa ve öz olmuş emeğinize sağlık ... Siz hangi sektör üzerine yoğunlaştınız acaba? Plastik konusu üzerine çok fazla okuyor ve kafa yoruyorum aynı zamanda plastiğin doğada yok olabilir türünü geliştirmek, dünyayı plastik yığınından kurtarmak için çabalıyorum :) önerilerinizi merak ediyorum belki bununla alakalı bir yazı bile gelir ... :)

    YanıtlaSil