30 Ağustos 2013 Cuma

Toyota - Yeni Corolla

22 Ağustos günü öğleden sonraki saatleri için Derindere Toyota Otomotiv’den randevum vardı. Plazaya gittiğimde Satış Departmanındaki randevumu söyledim ve Ercüment Tekcan Bey’e yönlendirildim. Ercüment Bey beni çok güzel karşıladı. Kendisi gayet ilgili, açıksözlü ve samimi. Ayrıca işinide seven ve bir o kadarda işine hakim. Kendisine çalışmalarımdan bahsettim ve Toyota ile ilgili birkaç soru sordum. Sonrasında yeni Corolla ile ilgili sorular yönelttim. Yeni Corolla’nın çok fazla rağbet gördüğünü ve müşteri memnuniyetinin iyi düzeyde olduğunu öğrendim. Eklemek isterim ki Japon ağır sanayi şirketlerinin ilk amacı müşteri memnuniyetidir. Toyota’da bu durumu bizzat müşahede etmiş oldum.

İşte yeni Corolla!

Toyota’nın araçlarında Japon mühendisliğinin sihirli dokunuşlarına rastlamak mümkün. Unutmayalımki Toyota, D-4D ve Valvematic motorları ile dizel ve benzinli motorlar alanında çığır açan bir firma. Ayrıca VVT-i teknolojisi ile değişken zamanlı ekstantrik seçeneği ile istendiğinde performansını arttırabilen, istendiğinde yakıt ekonomisi sınırlarını zorlayan motor seçenekleri var.
1.33 L DOHC VVT-i 6 ileri manuel benzinli seçeneği ile 5.6L/100km gibi cimri bir yakıt tüketimi sergileyen motoru 100 beygir gücünde. 0-100 km/s hıza 12.6 saniyede ulaşabiliyor ve kilometre başına 129g CO2 emisyonuna sahip. Güç ile ekonominin en iyi optimizasyonunu bu araçta görebilirsiniz.

Ama yok bu güç bana yetmez, ben daha atik araç istiyorum diyorsanız, Japon mühendisliği imdadınıza yetişiyor. 1.6 L Valvematic 6 ileri manuel benzinli 132 beygir gücündeki motor seçeneği ile, 0-100 km/s hıza sadece 9.9 saniyede ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca 160 N.m gibi yüksek bir torku neredeyse 3000 devir boyunca sunarak, gaz pedalına yüklendiğiniz anda çekişi iliklerinize kadar hissettiriyor. Tüm bu güç üretimine karşılık yakıt sarfiyatı ise ortalama 6L/100km civarında. Yani oldukça iyi düzeyde. Karbondioksit emisyonu ise kilometre başına 139g. Ayrıca aynı motor seçeneğini MultiDrive S otomatik şanzıman ile seçerseniz, yakıt tüketiminiz 6L/100km’den 5.5L/100km ye ve karbon gazı salınımınız 139g’dan 130 g’a düşmekte.
“Tüm bu yakıt tüketimi bana fazla, biraz daha cimrisi var mı acaba?” sorusuna ise D-4D teknolojisi tatmin edici bir cevap olarak geliyor. 1.4 L D-4D dizel motoru ile sadece 4.1 L/100km yakıt tüketimi ile 90 beygir güç sağlıyor. Karbon gazı salınımı ise kilometrede sadece 106 gram! Altını çizmek isterim ki bu motor 1800-2800 devir aralığında 205 N.m gibi yüksek bir tork veriyor.
D-4D motoruyla Yeni Corolla

Donanım paketlerinden biraz bahsedecek olursak, en baz donanım paketi Toyota’da “Life” ismi ile anılmakta. Standart teknik donanımı ve güvenlik donanımı Life paketlerde dahi atlanmamış. Standartları yüksek tutulan bu araçların iç döşemeleri, iç tasarımlarında kullanılan plastik ve kauçuk kaliteleri gayet iyi. “Japon araçlarının ses yalıtımı sorunu var” tarzındaki şikayetlere pabuç bırakılmamış.
Yeni Corolla'nın içeriden bir görüntüsü

“Hep mi övülür kardeşim, birazda eleştir” diyenler içinde şunu dile getirmeyi uygun buluyorum, araçların eleştirilecek yanları gerçekten yok. Benim aklıma takılan bir soru ise, ön süspansiyonların bağımsız McPherson gergi kolu olmasına karşın, arka süspansiyonların burulma kirişi olması. Benim kendi aracımda Japon menşeili bir araç ve benim aracımın ön süspansiyon sistemi McPherson gergi kolu iken arka süspansiyonları Çift Salıncak sistemli. Buna karşın Yeni Corolla’nın ses ve titreşim yalıtımının çok iyi olduğunu gördüm.
            Satış sonrası ve servis gibi konuları dert ettirmeyen Toyota, kalitesini bir kez daha ortaya çıkarıyor. Kronik sorunu olmayan araçların alışılagelmiş ufak tefek arızalarının dışında ola ki bir arıza vermesi durumunda, üretici fabrika ile hemen iletişime geçiliyor ve eğer gerekirse aracın yenisi ile değişimi hassasiyetle sağlanıyor. Araçların hepsinde 3 yıl boyunca tam garanti var. İstenildiği durumlarda cüzi bir miktar ödenerek 2 veya 3 yıl daha uzatılma seçeneği mevcut.
            MultiMode otomatik şanzıman seçeneği ile hem spor bir sürüş hem de ekonomik bir sürüş sağlayan yeni Corolla, yakıt tüketimi konusunda daha da cimrileşiyor.
            Kabin ve yolcu güvenliği olarak inceleyecek olursak, yeni Corolla da 7 adet hava yastığı mevcut. Sürücü diz hava yastığı ile sürücünün olası bir çarpışma anında diz yaralanmalarını minimize etmişler. Yokuşta kalkış desteği, araç stabilizasyon asistanı, virajda denge desteği gibi bir çok yardımcı-engelleyici asistan ile yeni Corolla oldukça güvenli.
            Tüm bu güvenlik ve teknik donanımlarına ilaveten aracın estetikte bir görüntüsü var. Bu da Japon mühendisliğinin hem tasarıma hem de aerodinamiğe ne kadar önem verdiğinin bir ispatı. Aracın kapı levhalarının eğimli oluşunun sebebide aerodinamik avantaj sağlanması.. Söylenecek çok fazla söz yok aslında. Sizleri fotoğraflarla baş başa bırakıyorum.
            Desteklerinden dolayı Ercüment Tekcan’a çok teşekkür ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum.

. Diğer firmaların orta sınıf (C sınıfı) araçlarının tanıtımınıda ilerleyen günlerde paylaşacağım. Takipte kalınız..
Yeni Corolla arkadan görünüş



28 Ağustos 2013 Çarşamba

Opel - Yeni Astra HB ve Sedan

            Otomotiv sektöründe yaptığım araştırmalarımı kaleme almaya başladığım ilk yazımda da belirttiğim üzere C sınıfı otomobilleri sırasıyla yayınlayacağım.
Bu yazımda Samsun’da uzun süredir hizmet vermekte olan Reis Otomotiv’in satışını gerçekleştirdiği Opel ve Chevrolet firmalarına mercek tutacağım.
            Alman mühendisliğini dünyanın neresine giderseniz gidin görürsünüz. Ya ağır sanayi makinelerinde ya da otomobiller Alman imzası olmayan ülke neredeyse yok denecek duruma geldi. Sokakta top oynayan 10 yaşındaki çocuğa 5 tane araba markası say deseniz size en az 2-3 tane Alman firması sayacaktır. Hal böyleyken Opel’i atlamak olmazdı.
Opel Reis Otomotiv’den 22 Ağustos öğlen saatlerine randevu almıştım. Belirtilen saatte orada oldum ve sağolsunlar çok sıcak karşıladılar. Bir müşteriden çok araştırmacı olduğumu randevu alırken telefonda da belirtmiştim. Servis, satış sonrası desteği gibi konularda da inceleme yapacağımıda önceden belirtmiştim.
Plazaya girdiğimde sekreter hanımın notlarında randevulu olduğumdan randevum olan Satış Departmanına yönlendirildim. Satış Departmanında beni karşılayan güleryüzlü ve işini oldukça iyi bilen Furkan Çakır Bey ile tanıştım. Kendisi ile projem hakkında kısa bir süre sohbet ettik. Ardından araçların teknik özellikleri, donanım paketleri, satış sonrası destekleri ve garanti süreleri hakkında kendisinden bilgi aldım. Showroom araçlarının içlerine bindim. Motor kaputlarını açıp fotoğrafladım. İç döşemelerinden tutun, paspaslarına, iç plastik kalitesine kadar hemen her şeyi inceledim.
            Yeni çıkan Opel Astra HatchBack’in ve Sedan'ın fotoğraflarını ekliyorum. Aracın Teknik özelliklerini donanım paketlerini, iç tasarımını ve kişisel görüşlerimide aşağıda belirteceğim.

Yeni Astra Sedan ve HatchBack
         Yeni Astra HB, 1.6 L ECOTEC 115 HP benzinli, 1.4 L Turbo ECOTEC 140 HP benzinli, 1.6 L Turbo ECOTEC 180 HP, 1.3L CDTI ECOTEC 95 HP dizel ve 1.3 CDTI ECOTEC ecoFLEX 95 HP (Start & Stop) dizel olmak üzere 5 farklı motor seçeneği ile karşınıza çıkıyor.
Ecotec motor teknolojisi açılımı “Emisyon Kontrolünün Optimizasyonu Teknolojisi” olan Amerikan menşeili bir General Motors şaheseridir. Sıralı 4 silindirli olan bu motorlarda çift eksantrik (DOHC) bulunmaktadır.
Performansa önem verenler için 180 beygirlik 1,6 L turbo beslemeli ecotec motoruyla 0~100 km/s hıza sadece 8,8 saniyede ulaşabiliyor. Normal-sakin bir sürüşün getireceği ekonomiyi sağlamak amaçlı 1.3 L CDTI motorlarını piyasaya süren Opel 100 km’de 5 litre motorin tüketimi gibi bir rakam elde etmiş durumda.
            Standart teknik donanımlarına gelecek olursak, ABS, ESP, BAS, HBFA, EDB, CTC, CBC, EDC, TC+, hıza duyarlı elektro hidrolik direksiyon, sürüşe dayalı şasi teknolojisi, sürekli süspansiyon takip sistemi, yokuşta kalkış desteği ve  3 farklı sürüş modu kontrolü özelliklerini içeriyor. İsteğe görede Start & Stop destekli motorlar seçilerek bu özellik sağlanmış oluyor.
Çoğu araçta ortak olarak bulunan standart güvenlik paketlerini yazmayı gerek görmüyorum çünkü çoğunda ortak. Yeni Astra HB’de 8 hava yastığı ve çarpışma anında sürücüye zarar vermemesi için özel olarak tasarlanan pedal sistemi olduğunu belirtmeyi yeterli görüyorum.
            Ayrıca bir aracın güvenliğinin şasi tasarımı ve şasi malzemesinin seçimi ile doğrudan alakalı olduğunu göz önünde bulundurursak, Opel’inde güvenliğinden ödün vermeyen bir firma olduğunu bildiğimizden bu konuyla uzun süre ilgilenmemize gerek olmadığını anlarız.
Yeni Astra HB güvenlik önlemleri
        Sürücüye destek özelliklerinin en az aracın güvenlik özellikleri kadar önemli olduğunun anlaşıldığı günümüzde, Opel bu gerçeği atlamamış ve farklı üst donanım paketlerinde bu özelliklere yer vermiş.
Uzun far asistanı, otomatik yanan farlar, gündüz LED farları, ışığa duyarlı kararan iç dikiz aynası, yol bilgisayarı, hız sabitleyici ve 9 farklı aydınlatma modu ile yeni Astra HB daha güvenli hale getirilirken, sürüş konforuda arttırılmış.
            Opel’in araçlarının dış ve iç tasarımlarıda oldukça estetik ve gençlere hitap eder konumda. Yol-lastik sesi ve motor sesi, çift kauçuk fitil kullanılarak oldukça iyi izole edilmiş kabine girememekte. Ayrıca iç döşemelerin, kauçuk ve plastik parçaların kaliteside gayet iyi. Yeni nesil araçların hemen hepsinde yeni taban tasarımı kullanılmakta. Kapı eşiğinden 7-8 santim aşağıda başlayan eski model araç tabanları yerine sadece 4-5 santim derinlik günümüzde tercih edilmekte. Özellikle topuklu ayakkabıyla araç kullanmak zorunda kalan bayanların araçlarına binmeleri ve araçlarından inmeleri esnasında büyük kolaylık sağlaması, bayan sürücüler tarafından defalarca kulağıma geldi.
            Birazda Yeni Astra Sedan’dan bahsedersek, aile arabası olarak bilinen sınıfa düşkün takipçilerimize de faydalı olmuş oluruz.
Yine HB kasasındaki 5 farklı motor seçeneklerine sahip. Fakat en çok tercih edilenleri 1.4 L Turbo ECOTEC  140 HP benzinli ve 1.3 L CDTI ECOTEC 95 HP dizel motor seçenekleri. Benzinli aracın kullanım zevkinden vazgeçmek istemeyen aileler için 1.4L Turbo ECOTEC benzinli motoru 140 beygir güç ve 1850- 4000 devir aralığında 200 N.m tork sağlamakta. Üstelik ortalama 6.6 L/100 km gibi bir yakıt tüketimine sahip. Full paket olarak bilinen tam donanım paketi Opel firmasında Cosmo olarak adlandırılmış. En çok tercih edilen donanım paketi ise, Cosmoya çok yakın özellikleri içeren Sport Paketi. Bütçelerine ve kullanmayacaklarını düşündükleri özellikleri istemeyen müşteriler Enjoy Active paketinide tercih etmekteler.
En çok tercih edilen benzin motoru
1.4 L Turbo ECOTEC 140 HP 
İncelemelerime göre Opel satış sonrası desteğini adına yakışır şekilde sürdürmekte. Yeni aldığınız bir Opel aracın 2 yıl tam garantisi bulunmakta. Ayrıca Astra modeli için 750 TL gibi cuzi bir miktar ödeyerek bu garantinizin üzerine 2 yıl veya 100.000 km daha koyabiliyorsunuz.
Yetkililerinden aldığım bilgilere göre araçlarının kronik arızaları bulunmamakta. Ayrıca olası herhangi bir arıza Opel Reis Otomotiv’de mutlaka çözülüyor. Çözülemeyen arızalar şu ana kadar pek başlarına gelmemiş. Olaki çözemedikleri bir sorun ile karşılaşırlarsa işi dallandırmadan doğrudan üretici ile bağlantı kurup aracın yenisi ile değişimini dahi sağlıyorlar.
Opel Reis Otomotiv Servis müdürü Mustafa Ekmekçi ile gezdiğim serviste mekanik ve kaporta konularında uzman, eğitimli ustaların çalıştığını notlarım arasına aldım. Elektrik Dirençli Nokta kaynak makineleri ile kaza geçirmiş bir aracın şasisinde değişmesi gereken bölümü dahi fabrikanın önerdiği ve eğitimini verdiği şekilde değişebiliyorlar.
Ufak hasarlar içeren ön camların kaskonuzun hasarsızlığını deldirmeden yaptırabileceğinizi öğrendim. Arı kanadı, yıldız, nokta çatlak gibi ön camınızda ortaya çıkabilecek ufak hasarların mutlaka onarılması gereklidir. İster lamine ister temper cam olsun, o noktadan alacağı ikinci bir darbede patlama ihtimali söz konusudur. Müşterilerinin güvenliği düşünen Opel, böyle bir uygulama başlatmış. Camınızın hasar görmesinden sonraki 1 ay içerisinde servise götürürseniz bu  kusuru mini onarım adı altında ücretsiz olarak gerçekleştiriyorlar. Onarım esnasında reçine ve ısı kullanarak camın kusurunu bir toplu iğnenin ucu kadar küçültebiliyorlar. Hemde camın tokluğunu ve şeffaflığını bozmadan..
Reis Otomotivde Satış Departmanında çalışan Furkan Çakır’a ve Servis Müdürü Mustafa Ekmekçi’ye  desteklerinden ötürü teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum.
Opel firmasının yeni araçlarını inceledim, yazıya döktüm ve sizlerle paylaştım. Umarım yararlı olmuştur. Daha bir çok firmanın C sınıfı araçlarını inceledim ve onlarıda en kısa sürede sizlere yayına sunacağım.
Hatalarımı, önerilerinizi iletmek ve edinmek istediğiniz diğer bilgiler için bana e-posta atabilirsiniz. Takipte kalınız.

27 Ağustos 2013 Salı

Otomotiv'e İlk Adım!

            Kuark Bilim Topluluğunda yazılarıma devam ederken, kişisel blogumda da bazı özel konular hakkındaki çalışmalarımı sürdürmekteydim.
Bu çalışmamı otomotiv sektöründeki kayda değer ilk atılımım olarak görüyorum. Tamamen kişisel imkanlarımla ve planlarımla otomotiv sektöründe hatrı sayılır yer tutan firmalarla görüşüp, test sürüşlerine çıktım. Honda, Toyota, Ford, Renault, Opel, Chevrolet, Volvo ve Volkswagen firmalarının orta sınıf veya diğer deyişle C sınıfı araçları gerek teknik gerekse de donanım çeşitliliği açısından inceledim.
Çalışmamda yalnız araçlara değil, satış sonrasında alabileceğiniz desteğe, servis garantisine ve müşteri memnuniyetine de önem verdim. Bu kısa giriş yazımdan sonra firmaları ve incelediğim araçlarını tek tek farklı başlıklar altında yayına sunacağım. Takipte kalınız..

16 Ağustos 2013 Cuma

Being Intern in I.T.U.

             I've completed my last obligated internship with success in ITU,2013 summer.
I say again thanks a lot to Profesor Arslan and Selim Sir.
First I saw the campuss, I was shocked due to a little jungle was there. Let you a think, a little natural jungle is in the center of Istanbul. Fresh and clean air. You feel free. In the campus everyone is free. I could stay in ITU’s dormitory. They did a favor to me to stay in ITU’s dormitories which is called Lakeside Dorms. I paid a suitable price then I could stay at there for a month. Lakeside Dorms are very comfortable and luxury like a hotel. Moreover I was single in the room. You can see my room how it is huge and nice.
You are really free in campus and you can do what you want. If you want study, there is a huge and so comfortable library to you can study. Especially social opportunities are so attractive. You can join people to play basketball or rugby or chatting with the other students on the grass. You have too many options to choose eat somethings in the campus.  
I chose the ITU ATARC due to they are very successful and they have too much technical opportunities.
Prof.Dr. Adnan Tekin Materials Science and Production Technologies Applied Research Center (ATARC) is an integral part of one of the leading research universities in Turkey (Istanbul Technical University). ATARC maintains a long-term strategic relationship with the industry and provides science and technology through education, scientific studies, and transition to application.
Profesor Cuneyt Arslan and Dr. Selim Erturk and all of another employement of Atum helped to me in my internship projects. Profesor Arslan gave to me a lesson about recycling and regaining of PGMs. During this mission Selim Sir helped to me a lot. He always gave me advises like these "do like this, search these etc.." and I could complete my lesson in the time of my internship period. Profesor Arslan has published my CV on the ATARC web site. So I'm thankful to him for his this favor. Then I decided to write all of my expriences while I earned in my internship period. I’ve learned a lot of thing about material science, characterization and I improved my foreign language with always speaking english with my foreign internship friend,Miranda. She is hindu and she knows english very well. We always spoke english between us and in the lab. Profesor and Selim Sir told everything in English. So I could improved my English. Approaching to end of my internship I was upset a little due to it will finish. I bought a hat as souvenir which is written “ITU” on it. Last day, I farewelled with all of my intern-mates, Profesor and Selim Sir. I will miss there a lot. I want to do M.Sc. at there. I hope, I could do. I’m working hard to would be admitted by ITU.

I add some photos from my internship period. Have a nice day, follow me :)

ATARC
I.T.U. Social Facilities and Food Shops

 Perfect landscape from my room.


I was single in this huge room for a month. I was so lucky :)